lauantai 22. lokakuuta 2016

Sijoitussuunnitelmani 9/2016-8/2017

Kun tekemisiään suunnittelee, niillä on keskimääräisesti parempi todennäköisyys sujua onnistuneesti. Monet talousoppaat kehottavat tekemään henkilökohtaisen sijoitussuunnitelman eli SiSun, jonka mukaan omaa vaurastumisprojektiaan voi ohjata eteenpäin. Toki tarinat siitä, kuinka koulutetut apinatkin saattavat päästä parempiin sijoitustuottoihin kuin koulutetut salkunhoitajat, herättävät hieman kysymysmerkkejä.

Keskimäärin uskon kuitenkin suunnitelmallisuuden järkevyyteen, joskaan tehdystä suunnitelmasta ei saa tulla pakkopaita, eikä pidä yrittää tehdä kaikkea kerralla. Kirjasin blogin perustamisvaiheessa Varallisuus-sivulle kaudelle 9/2016-8/2017 tällaiset tavoitteet, jotka saavat toimia SiSuni peruspilareina:

1. Asuntolainan lyhentäminen normaaliin tahtiin

Suhteellisen riskitön tapa sijoittaa omaan tulevaisuuteen ja kasvattaa omaa varallisuutta. Laina lyhenee tällä hetkellä n. 620 €:n kuukausivauhtia, mitä voisi toki matalien korkojen aikana hidastaa ja sijoittaa rahat vielä tuottavammin. Olen kuitenkin tehnyt päätöksen lyhentää ison lainan pääomaa vauhdikkaasti, mikä pienentää tulevaisuuden riskejä "hyvän sään aikaan".

2. Sijoituskirjallisuuteen tutustuminen

Sijoittamisessa kuten muussakin elämässä tulisi ymmärtää, mitä on tekemässä ja miksi. Luin siksi elokuun aikana kaksi asuntosijoittamiseen liittyvää kirjaa, koska tuo sijoitusmuoto loi pohjan kesän taloudelliselle "heräämiselleni". Kirjat antoivat mielestäni hyvän tietopohjan, johon nojaten uskalsin hankkia ensimmäisen sijoitusasuntoni. Minulla on myös aika monta lähinnä osakesijoittamiseen liittyvää kirjaa lainassa; nyt tarvisi ottaa itseä niskasta kiinni ja alkaa lukea niitä ajatuksella, satunnaisen selailun sijaan.

3. Siirtyminen aktiivisista rahastoista passiivisiin rahastoihin ja hyvää osinkoa tuottaviin osakesijoituksiin 

Tein ensimmäiset sijoitukseni pankkini tarjoamiin aktiivisiin rahastoihin jo ainakin vuosikymmen sitten opiskeluaikana, mutta silloin oli kyse pienistä summista. Niistä kertyi kuitenkin potti, jonka siirsin valveutuneen kaverin vinkistä turvaan tililleni ennen vuoden 2008 romahdusta.

Sijoitin hieman suurempia summia rahastoihin taas muutama vuosi romahduksen jälkeen, jonkin verran myös eri rahastoihin hajauttaen. Mutta jos sijoittamista (yleensä korkeiden hoitokulujen) aktiivisiin rahastoihin ei jo itsessään pidä klassisena aloittelijan mokana, niin tein kuitenkin viime vuoden aikana pariin otteeseen ison mokan, kun en ymmärtänyt ajallisen hajauttamisen tärkeyttä. Sijoitin aktiivisiin rahastoihin tuhansia euroja kerralla "kalliiseen aikaan", ja jotkut noista sijoituksista ovat edelleen miinuksella.

Tänä syksynä olen osana parempaa suunnitelmallisuutta aloittanut kuukausittaisen sijoittamisen Nordnetin neljään superrahastoon, viiteen Seligsonin passiiviseen osakerahastoon, ja yhteen Nordnetin tarjoamaan ETF:ään. Kuhunkin näistä menee joka kuukausi automaattisesti 150 euroa, minkä myötä sijoituksiin tulee niin ajallista, alakohtaista kuin maantieteellistäkin hajautusta. Nordnetin rahastot ovat kuluttomia, ja sen ETF:t sekä Seligsonin rahastot ovat kuluiltaan hyvin edullisia.

Olen tehnyt Nordnetin kautta myös ensimmäiset suorat osakesijoitukset n. 3 000 €:n edestä, lähinnä juuri hyvää osinkoa maksaviin kotimaisiin yhtiöihin. Tarkoitukseni ei ole tehdä päiväkauppaa vaan sijoitukset on tehty pitkällä tähtäimellä.

Aktiivisissa rahastoissa olevat varat on tarkoitus lunastaa pois tällä tavoitekaudella ja sijoittaa joko osakkeisiin, passiivisiin rahastoihin tai toiseen sijoitusasuntoon (ks. alla).

4. Ensimmäisen sijoitusasunnon hankkiminen

Tämä tulikin jo salkkuun. Nyt aloin miettiä, pitäisikö tämän tavoitekauden aikana hankkia jo toinen sijoitusasunto, kun rahasto- ja pörssipuolen arvostukset ovat ilmeisesti aika tapissa ja tuotot siten heikompia. Olisiko tämä impulsiivista sijoitussuunnitelmasta poikkeamista, vai ketterää ja järkevää realiteetteihin reagoimista ymmärryksen kasvaessa?? :) 

5. Nettovarallisuus 31.8.2017: 111 000 €

Suoriutumisen mittaaminen on olennainen osa onnistumista, ja mielestäni vaurastumisprojektissa on siten hyvä olla mitattavissa olevia välitavoitteita. Elämä voi heitellä sinne tänne ja osakekurssit heilua reippaasti, mutta pidän kuitenkin yhtä vuotta mielekkäänä mittayksikkönä.

Budjettini mukaan säästöön tulisi yhden vuoden aikana jäädä 20 000 € ja asuntolainan lyhentyä 7 500 €:n edestä. Kun nettovarallisuuteni 1.9.2016 oli n. 80 000 €, alkuhetkellä n. 40 000 €:n arvoisten sijoitusten tulisi tavoitteeseen pääsemiseksi tuottaa 111 000 € - 80 000 € - 27 500 € = 3 500 €. Pidän sitä realistisena tavoitteena, jonka saavuttamiseksi on jo otettu ensimmäiset askeleet.

Katsotaan miten käy ja kuinka hyvin pysyn suunnitelmassa!

2 kommenttia:

  1. Sinulla on sen verran hyvät suunnitelmat että vaurastumista on vaikea välttää =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivotaan niin! Kuten todettua, elämä saattaa heitellä ja vaikka työpaikkakin lähteä alta, mutta olen yrittänyt toimia niin ettei projektin onnistuminen jää ainakaan täysin kököstä suunnitelmasta kiinni... :)

      Poista