keskiviikko 5. lokakuuta 2016

Säästö- ja sijoituskatsaus: 9/2016

Syyskuu 2016 oli elämäni ensimmäinen tavoitteellisen säästämisen ja sijoittamisen kuukausi. Säästämisen on tarkoitus kartuttaa erilaisiin sijoituksiin käytettävissä olevia varoja, ja tavoitteeksi olen budjetissani asettanut korkeintaan 500 €:n "muuttuvat menot" per kuukausi. Ennen tarkkaa seurantaa nuo menot ovat huidelleet tuplalukemissa, joten tekemistä tulisi olemaan!

Tässä se nyt sitten on, ensimmäinen katsaus muuttuviin menoihin:


Tavoite 500 €:n muuttuvista menoista ei siis ole täyttä utopiaa. Tälle kuulle sattui tosin kertaluonteisia tuloeriä (pysäköinti, matkailu), joissa edellisen kuukauden työmatkan kuluja palautui takaisin 160 €:n edestä. Toisaalta autoa piti huoltaa yli 100 €:n edestä (mutta onneksi autojerry.fi:stä löytyi järkevähintainen liike) ja 80 €:n antikvaarinen kirjahankinta tuli myös tehtyä, eräänlaisena sijoituksena. Nämä plussat ja miinukset kumoavat suurin piirtein toisensa. Ruokakulut laskivat (työpaikkalounaat lounareineen eivät ole tässä mukana), osin Lidliin siirtymisen ansiosta.

Säästöön jäi asuntolainan lyhennyksen jälkeen n. 2 000 € mikä ylittää 1 650 €:n kuukausitavoitteen, eli voin olla tyytyväinen. Tosin syyskuulle ei sattunut suurempia kiinteitä menoja ja työmatkan päivärahat lisäsivät tuloja.

Sijoituspuolella laitoin syyskuun aikana ensimmäiset 2 000 € osakkeisiin Nordnetin kautta. Salkkuun tuli kolmen osinkoja maksavan suomalaisyrityksen osakkeita. Salkun arvo on heilunut kuukauden aikana ylös ja alas, mutta tätä kirjoittaessa se on n. 0,9 % plussalla.

Kuukauden aikana avasin myös oman rahastosalkun Seligsoniin, mutta vielä en ole ehtinyt tehdä merkintöjä. Lisäksi avasin arvo-osuustilin Lynxiin Yhdysvaltoihin sijoittamista varten. Presidentinvaalien ympärillä ennennäkemättömällä tavalla kuohuvan tilanteen vuoksi en kuitenkaan ole vielä uskaltanut sijoittaa amerikkalaisiin osakkeisiin.

Hankin syyskuun aikana myös ensimmäisen sijoitusasuntoni, mielestäni varsin onnistuneesti, ja sain siihen luotettavalta vaikuttavan vuokralaisen. Lisää tästä uudesta kehitysaskeleesta myöhemmissä blogiteksteissä.

Asunnon omarahoitusosuutta varten lunastin n. 3 500 €:n edestä aktiivisessa rahastossa olleita osuuksia, ja tilillä lojunut käteiskassa meni lähes nollaan. Rahastoissa tuli kuukauden aikana turpiin n. 400 €:n verran. Yritän tehdä Varallisuus-sivulle kuukausittaisen käyräseurannan omaisuuslajikohtaisesti, kunhan aikaa kuluu ja dataa tulee lisää.

2 kommenttia:

  1. Ohhoh, 2000€ kuussa säästöön. Ei paha =)

    VastaaPoista
  2. Kieltämättä ei paha :) Muutama extra tuloerä ja isojen kiinteiden menojen puute syyskuussa avittivat hyvään lentoon. Tavoitteen alituksia tiedossa, kun vakuutus- ym. kiinteät menot paukahtavat maksuun...

    VastaaPoista