Budjetti

Periaatteet

Vaurastumisprojektini perustuu palkkatuloista kerättäviin säästöihin ja niiden järkevään sijoittamiseen. Suunnitelmallinen budjetti ja sen kuukausittainen seuranta auttaa säästötavoitteen toteuttamisessa.

Järkevän säästötavoitteen haarukoimiseksi olen tehnyt henkilökohtaisen tulo- ja menolaskelman. Se ottaa nettotulojen ohella aluksi huomioon vuosittaiset kiinteät kulut, "kikut" (esim. asunnon hoitovastike, vakuutukset, sähkölaskut ja harrastuksesta aiheutuvat kiinteät menot). Nettotulojen ja kikujen erotuksesta saadaan vuosittain käytössä oleva kokonaissumma; yksi osa siitä menee muuttuviin kuluihin eli "mukuihin" (esim. ruoka, polttoaine, matkat, vaatteet ja terveyteen liittyvät menot), toinen osa säästetään ja sijoitetaan.

Sanotaan, että "ei ne suuret tulot, vaan ne pienet menot". Tulotasoni on onneksi varsin hyvä, mutta mukujen minimointi on siitä huolimatta tärkeää säästettävän ja edelleen sijoitettavan rahamäärän maksimoimiseksi. Pyrin elämään tavanomaista elämää, enkä koe tarvetta ostaa aina viimeistä huutoa olevia puhelimia, telkkareita jne.

Numerot

 • Nettotulot: 40 000 €/vuosi
 • Kiinteät kulut: 14 300 €/vuosi
  • Kuukausittain: asuntolaina (lyhennys + korko) + vastikkeet + vesi + puhelin + sähkö + netti = 1 025 €/kk x 12 kk = 12 300 €
  • Vuosittain: vakuutukset + autovero + harrastus = 2 000 €
 • Tuloista jää käyttöön: 25 700 €/vuosi
 • Säästötavoite palkkatuloista: 20 000 €/vuosi = 1670 €/kk
 • Muuttuviin kuluihin jää: 5 700 €/vuosi
  • Kuukausittain: ruoka, bensa, matkat, vaatteet jne. = 475 €/kk

Yritän ohjata itseäni säästötavoitteeseen seuraavasti: Pankissa A on palkkaa ja kiinteitä kuluja varten tarkoitettu tilini, jonka pankkikorttia en käytä. Sen sijaan siirrän pankin B käyttötilille kuukausittain automaattisesti 500 euroa pankkikortilla käytettäväksi. Nollasaldon läheneminen pakottaa siis jatkuvasti tarkastelemaan omaa kortinvingutusta kriittisesti.

Tein syyskuussa 2016 lisäksi ensimmäistä kertaa elämässäni tarkan kululaskelman ja -jaottelun käymällä läpi tiliotteeni vuoden verran taaksepäin. Kuten blogitekstissäni kerron, se tuotti sekä yllätyksiä että hyödyllisiä opasteita tavoitteen saavuttamiseksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti