torstai 2. helmikuuta 2017

Säästö- ja sijoituskatsaus: 1/2017

Tammikuussa 2017 tuli "vingutettua Visaa" seuraavien muuttuvien menojen verran:Muuttuvien menojen budjettini on n. 500 €/kk, joten varsin hyvin meni. Päivitin normaaliin tapaan myös projektini kokonaiskatsauksen kokonaisvarallisuuden ja sen jakauman kehittymisen osalta.

Kuukausi oli sinänsä minulle täysin poikkeuksellinen, koska olin ensimmäistä kertaa elämässäni viikkoja sairaslomalla eräästä toimenpiteestä johtuen. Terveysmenot olivatkin käytännössä paljon isommat, mutta ne menevät onneksi hoitokuluvakuutuksen piikkiin. Suurimmat itselle maksettavaksi tulleet kuluerät olivat sukulaismatkailu (muuten olisin mökkihöperöitynyt toipilaana!) ja ruokailu (lounaatkin tammikuussa kotona työpaikan sijaan, toisaalta myös kuluitta syömistä muualla, joten numero on sinänsä aika normaalitasolla).

Automatisoitu kuukausisäästäminen Seligsonin passiivisiin rahastoihin (5 x 150 €) ja Nordnetin ETF:iin/superrahastoihin (5 x 150 €) jatkui tavanomaiseen tyyliin. Nappasin kyytiin myös kolmen osinkoja maksavan arvofirman osakkeita aktiivisista rahastoista vapautuneella pääomalla: Konetta, UPM:ää ja amerikkalaista Qualcommia. Nämä ostot tapahtuivat osavuosikatsauksia tai muita uutisointeja seuranneista "alennusmyynneistä". Firmat ovat kuitenkin vahvasti etabloituneita ja luotettavia tuloksentekijöitä, joten odotan osakkeiden menestyvän hyvin näennäisistä ylireagoinneista huolimatta.

Toipilaana oleminen on sattuneesta syystä pistänyt miettimään elämänarvoja ja prioriteetteja aika syvällisesti. Tätä toipumiseen kuluvaa "vapaa-aikaa" ei toki voi siihen liittyvien rajoitteiden ja huolien takia verrata siihen "vapaaherran" elämään, jonka taloudellinen riippumattomuus mahdollistaa. Mutta siitä huolimatta olen vasta nyt käsittänyt esimerkiksi sen, kuinka merkittävää ja arvokasta osaa työyhteisöni näyttelee elämässäni. Useinhan on niin, että jonkin asian arvon tajuaa vasta sen puuttuessa. Olenkin innoissani taas kohta palaamassa takaisin töihin.

Tilanne herätti kysymyksen: mikä korvaa tuon työyhteisön, mikäli taloudellinen riippumattomuus suo minulle myöhemmin mahdollisuuden siirtyä vapaaherraksi? Harrastusyhteisö, laajennettu perhe, vai joku muu? Tavallisellekin eläkkeelle siirtyvät ihmiset joutunevat välittömästi kasvotusten tämän kysymyksen kanssa, vaikken itse ollut sitä ollenkaan aikaisemmin tajunnut.

4 kommenttia:

 1. Huh mitkä säästöt taas =) Nimimerkkisi on kyllä oikeutettu.

  Pitkällä lomalla pystyy hyvin simuloimaan työn jälkeistä aikaa. Itselläni ei yli kuukauden lomalla tehny vielä mieli palata töihin =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavasti on onneksi jäänyt säästöön! Normaalitilanteessa esimerkiksi kesälomalla voisin minäkin ihan ongelmitta pitää vaikka 2-3 kk lomaa; ainakaan ei ole tehnyt mieli palata töihin 1 kk loman jälkeen. Näin talvitoipilaana tilanne ei kuitenkaan tunnu ihan samalta, mutta siihen vaikuttaa toki tekemisen rajoittuneisuus :)

   Poista
 2. Työyhteisö on kyllä useimmille meistä tosi tärkeä. Itse ajattelin tehdä vapaaehtoistöitä "täyspäiväisesti" sitten kun talous sen sallii.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hieno juttu, toivottavasti löytyy hyviä vaihtoehtoja. Sen verran mitä olen vapaaehtoistyöhön tutustunut, niin monenlaista mielekästä tekemistä vaikuttaisi olevan tarjolla.

   Poista