maanantai 21. marraskuuta 2016

Terve kriittisyys on tässä(kin) touhussa hyväksi

Olen viime päivinä kiinnittänyt huomiota siihen, kuinka merkittävä osa erilaisista talousuutisista koostuu jossittelusta, jopa pitkien päättelyketjujen muodossa. Talousennusteita tulee joka tuutista, rinta yhtä varmalla kaarella kuin iltapäivälehtien säännölliset "Nyt puhuu"-alkuiset otsikot.

"Jos tapahtuu x, ja sen seurauksena tapahtuu vielä y, olemme lirissä."

"Ennusteen mukaan ongelmiin johtava x näyttää mahdolliselta, mikäli z toteutuu."

Tänään vuorostaan osui silmiini Arvopaperi-lehden nettisivuilla kaksi juttua, joiden julkaisuväli oli 45 minuuttia ja sanomat aivan päinvastaiset:

http://www.arvopaperi.fi/kaikki_uutiset/pankkijatti-sijoittajille-tulossa-laiha-vuosi-6601022

http://www.arvopaperi.fi/kaikki_uutiset/tassa-on-viisi-syyta-sijoittaa-osakkeisiin-6600989

Ensimmäisen jutun mukaan osakearvostukset ovat historiallisen korkealla ja laihat ajat ovat edessä. Toisen mukaan arvostukset ovat houkuttelevalla tasolla ja firmat tekevät odotuksia parempaa tulosta.

Jep jep. Voidaankin kysyä, mitä arvoa tällaisilla jutuilla on. Omassa mielessäni ne alkavat muistuttaa lähinnä valkoista kohinaa ja tosi-TV:tä, joka tuottaa ajantappoviihdettä mutta ei tyydytä älyllistä nälkää. Kuten ystäväni totesi, osakkeiden hinnat määräytyvät loppujen lopuksi kauppapaikalla, ostajan ja myyjän näkemysten kohdatessa. Siinä analyytikko seuraa sivusta ja voi selittää tapahtuneen vain jälkikäteen.

Onkin tärkeä muistaa, että analyytikot tai sijoitustalot suosituksineen eivät ole millään tavoin tilivelvollisia lukijoilleen. Kun ennusteet silloin tällöin menevät täysin pieleen, osakkeiden tavoitehintaa yksinkertaisesti muutetaan ja selitykset suosituksineen päivitetään. Ja kaikki on unohdettu parissa viikossa, jolloin on jo siirrytty kohkaamaan ja ennustamaan äänekkäästi seuraavasta asiasta, kädet heiluen. Ja sykli toistuu.

Lähdekritiikkiä ja medialukutaitoa siis kaivataan myös tässä touhussa, tai ehkä aivan erityisesti tässä touhussa.

2 kommenttia: