lauantai 5. marraskuuta 2016

Säästö- ja sijoituskatsaus: 10/2016

Lokakuu vahvisti onneksi syyskuun tavoin, ettei tavoitteeni 500 €:n kuukausittaisista "muuttuvista menoista" ole utopiaa:


Menoja oli tässä kuussa oikeastaan yllättävän vähän, vaikkei elämä tarkemmasta kulukurista huolimatta askeettiseksikaan ole mennyt. Tavoite autoilun vähentämisestä toimi, sillä vähäsateinen kuukausi salli ahkeran työmatkapyöräilyn ja käynti "isolla kirkolla" taittui oman auton sijaan bussilla ("matkailu"). Harrasteen puolella sain hyvitystä kuluista, jotka olin maksanut aikaisemmin.

Säästöön jäi oman asuntolainan lyhennyksen jälkeen n. 1 850 €, mikä merkitsee tavoitteen ylittymistä 2 kk peräkkäin. Lähestyvä joulu ja muutaman seuraavan kuukauden kiinteät kuluerät tulevat tasapainottamaan tilannetta toiseen suuntaan.

Sijoituspuolella lunastin aktiivisen rahaston osuuksia 3 000 €:n edestä, minkä hyödynsin osaksi hankkimalla Nordnetin salkkuuni neljän uuden yrityksen osakkeita. Yhteensä osakkeissa on nyt n. 4 500 €. Kuukausisijoitukset Seligsonin passiivisiin rahastoihin ja Nordnetin superrahastoihin (9 rahastoa x 150 €/rahasto) jatkuivat. Avasin myös arvo-osuustilin Nordeaan matalien toimeksiantokulujen perässä, mikä hoitui helposti verkkopankissa.

Uutena osakesijoittajana kuun loppupuolen tulosjulkistuskausi ja siihen liittynyt kurssiralli oli jännittävää aikaa. Ajoitin jotkut osakeostoni tulosjulkistuksen jälkeiseen "alennusmyyntiin" (esim. Nokia, enkä näköjään ollut ainoa!, vaan firman osakkeita meni kuin siimaa), kunhan kyseessä vain oli toimintaedellytyksiltään vakaa firma. Ihan nappiin ei Nokian ajoitus mennyt, sillä lasku jatkui edelleen ja "positio" on reippaasti miinuksella. Aikaisemmin salkkuun hankittu UPM vuorostaan ponkaisi yhdessä päivässä yli 10% ylöspäin, mitä oli mukava seurailla, eikä Nordeakaan huonosti menestynyt!

Osakesalkku oli yhdessä vaiheessa lähes 3% plussalla ja aktiiviset rahastonikin alkoivat lähentyä nollatilannetta. Kuun lopussa tuli kuitenkin satoja euroja turpiin kurssilaskujen vuoksi, ja osakepuolella mentiin miinukselle. Olen kuitenkin saanut myhäillä sille, että syyskuun alusta kehittynyt salkkuni (pl. aktiiviset rahastot) on Helsingin pörssin OMXHPI-indeksiä edellä. Mutta se nyt ei mikään suuri saavutus ole, sillä indeksi on tämän vuoden osalta miinuksella...

Jatkoin numeronpyörittelyä ja lisäsin Varallisuus-sivulleni käyrät nettovarallisuudesta sekä sen jakautumisesta eri omaisuuslajeihin. Kaivelin dataa taaksepäin viime vuoden loppupuolelle asti, jotta perspektiivi olisi hieman laajempi. Nettovarallisuuden muutoksen kulmakerroin kasvoi elokuun 2016 alussa, eli projektini alkaminen tuntuisi näkyvän ihan konkreettisesti. Tämänsyksyiset muutokset omaisuuslajijakaumassa taas heijastavat mm. tavoitetta siirtää varoja aktiivisista rahastoista muihin sijoitusmuotoihin.

2 kommenttia:

  1. Huh aika kovat säästöt tässä kuussa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tyytyväinen saa olla. Seuraavat kuut on sitten heikompia, kun tulee joulu ja muita kiinteitä menoja.... No, toivottavasti sijoitukset vastaavasti kantaa plussapuolen hedelmää.

      Poista