keskiviikko 9. marraskuuta 2016

Aloittelijan oppirahoja tuli maksettua

Huhhuh. Näin luonnontieteilijänä olisi pitänyt jo ennen tätä päivää sisäistää, ettei tulevaisuutta voi ennustaa. Varsinkaan finanssipuolella. Valitamme usein sääennustusten osumatarkkuutta, mutta ne perustuvat sentään fysikaalisiin malleihin persoonattomista ja tunteettomista ilmiöistä. Finanssiennustukset eivät, ja ennustajia uskotaan milloin mistäkin syystä.

Tänään eräs finanssiveteraani haukkui kollegansa pystyyn väärin menneistä poliittisista ennusteista, mutta täytyy sanoa että täysin pieleen menivät myös heidän ennustuksensa tämänpäiväisistä pörssireaktioista Donald Trumpin vaalivoittoon. Eräskin guru kirjoitti aamulla jopa kaksinumeroisista miinusluvuista, verenpunaisesta pörssipäivästä ja mahdollisesta joitakin osakkeita koskevasta kaupankäynnin keskeyttämisestä.

No, kuinka ollakaan, Helsingin pörssipäivä päättyi lopulta poikkeuksellisen vahvaan +1,66% nousuun! Analyytikot osaavat toki jälkiviisaasti esittää syitä pörssin ja kokonaistalouden kehitykselle. Mutta viimeistään nyt tuli sisäistettyä, että profeetta-guruina heidän sanansa ovat ihan yhtä tyhjän kanssa, vaikka heitä kuinka lainataan mediassa.

Mitä sitten menin tekemään? Brexitin jälkimainingit mielessäni laitoin Suomi-salkkuni myyntiin ennen aamun kaupankäynnin alkua, aikeenani netota hankkimalla samoja osakkeita takaisin pitkän luisun jälkeen. Jota ei sitten tullutkaan (ainakaan vielä, sillä vaalien jälkeinen show on toki vasta alkanut!).

Realisoitunut tappio oli positioideni suhteellisen pienuuden ansiosta onneksi vain n. 150 €, mutta vahvan pörssipäivän huomioon ottaen menetin myös arvonnousua. Prosentuaalisia oppirahoja, niin sanotusti, jotka on mukavampi maksaa nyt kun sijoituspotti on kuukausittaisiin säästöihin verrattuna vielä vaatimaton.

Ei siis näin. Ei todellakaan näin. Älä hötkyile, vaan pidä katse horisontissa.

4 kommenttia:

 1. Hehhe, ei kyllä tullut kalliiksi nuo oppirahat =D

  VastaaPoista
 2. Et varmasti ole ainut, joka harmittelee tänään seuranneensa gurun ennustuksia.

  VastaaPoista
 3. Nyt saattaa ketuttaa, mutta jos parinkymmenen vuoden päästä huomaat että tässä oli oppirahat niin samaa mieltä kuin Osinkokuningas: vähällä pääsit! :)

  VastaaPoista
 4. Samaa mieltä kanssanne. Enemmän potuttaa ehkä prosentit kuin absoluuttinen menetys :) No, ensi kerralla viisaammin.

  VastaaPoista