perjantai 28. lokakuuta 2016

Kokemus sijoitusasunnon vuokraamisesta

Ensimmäinen sijoitusasunto tuli salkkuuni syyskuussa. Sain asunnon vuokrattua melko pian kauppakirjan allekirjoittamisen jälkeen, eikä tyhjää kuukautta alkuun onneksi tullut. Kirjoitan tähän ylös joitakin asunnon vuokraamiseen liittyviä kokemuksia ja siitä oppimiani asioita, koska olin asialla ensimmäistä kertaa.

Olen muotoillut itselleni tuoreena asuntosijoittaja-vuokranantajana kolme tavoitetta ohjaamaan omaa toimintaani ja vuokralaisen valintaa, riskien minimoimiseksi:

 • Minun tulee omalla toiminnallani varmistaa, että vuokralainen on tyytyväinen asumiskokemukseensa.
 • Minun tulee valita vuokralainen, joka todennäköisesti pitää asunnosta hyvää huolta.
 • Minun tulee valita vuokralainen, joka todennäköisesti hoitaa taloudelliset velvoitteensa.

Vuokrausprosessi käytännössä

Asuntojen vuokrausilmoitukset pyörivät nykyisin pitkälti netissä esimerkiksi vuokraovi.com- ja oikotie.fi-palveluissa. Jotkut käyttävät myös tori.fi-palvelua, joko tarjoten asuntoaan vuokrattavaksi tai ilmoittaen halukkuudestaan vuokrata sopiva asunto. Itse päätin hyödyntää kahta ensiksi mainittua, joskin vilkuilin myös tori.fi:n vuokralle haluavien ilmoituksia.

Liityin jo ennen asunnon ostamista Suomen Vuokranantajat ry:n jäseneksi 44 €:n verovähennyskelpoiseen hintaan (puoli vuotta). Jäsensivujen anti on laajaa aina lakimiesten tarkistamista dokumenttipohjista erilaisiin nippelineuvoihin asti. Vuokraovi.com:n ilmoitukset ovat maksullisia (70 €), mutta SVA:n jäsenetuna hinta puolittuu; lisäksi ilmoitukseen liitetään SVA:n jäsenyydestä kertova ja siten toivottavasti vuokranantajasta luotettavan kuvan antava logo. Oikotie.fi:n ilmoitus on vuorostaan ilmainen, joskin se julkaistaan 24h viiveellä.

Laadin ilmoitustekstin niin, että se korosti asunnon hyvää kuntoa ja sijaintia. Ilmoitus kuvineen jää muistiin kummassakin palvelussa, ja sen voi yksinkertaisesti aktivoida uudelleen kun vuokraaminen seuraavan kerran tulee ajankohtaiseksi. Olin jo etukäteen pyytänyt kiinteistönvälittäjältä luvan käyttää asunnon myynti-ilmoituksessa olevia kuvia niiden hyvän laadun vuoksi. Valitsin "kansikuvaksi" asunnon mukavaa yksityiskohtaa korostavan otoksen (yllättävän moni käyttää persoonatonta ulkokuvaa kerrostalosta).


Yhteydenotot ja kandidaattien arvioiminen

Aktivoin ilmoitukset kaupantekopäivän (perjantai) iltana käytyäni ensin tarkistamassa asunnon tilan. Ensimmäiset tiedustelut tulivat sähköpostitse lauantaina, ja tiistaihin mennessä yhteydenottoja oli tullut puhelimitse ja sähköpostitse n. 15 kpl. Jo tässä vaiheessa tietyt henkilöt erottuivat selvästi edukseen tavallaan kommunikoida ja esitellä itsensä ja asiansa, kun taas toiset sai välittömästi jättää pois laskuista. Ensivaikutelma siis todella on tärkeä!

Sovin neljän henkilön kanssa asuntonäytön maanantai-illaksi, puolen tunnin välein. Tämän voi seuraavalla kerralla tiputtaa 20 minuuttiin, joka riittää asunnon ja taloyhtiön yleisten tilojen esittelyyn sekä keskusteluun vuokralaiskandidaatin kanssa. Yksi neljästä teki "oharit" vaikka treffit oli sovittu aikaisemmin samana päivänä. Pyysin kandidaatteja täyttämään ja tuomaan mukanaan SVA:n tietolomakkeen, jolloin sain selvemmän kuvan heidän taustastaan ja vuokranmaksukyvystään.

Kandidaattien arvioiminen on datan lisäksi "mutulla" pelaamista, ja pidin näytön jälkeen kahta kolmesta kandidaatista kriteerini täyttävänä. Kolmannella oli maksuhäiriöitä sellaisella elämänalueella, joka tuhosi hänen luotettavuutensa minun silmissäni. En siis ole sinänsä sulkenut pois mahdollisuutta vuokrata maksuhäiriöiselle henkilölle, tilanteesta riippuen, joskin se saattaa hankaloittaa esimerkiksi vakuutusasioita.

Ensimmäinen sopivista kandidaateista empi kuitenkin yksiöni kokoa kahden henkilön tarpeisiin ja lupasi palata seuraavana päivänä asiaan, kun taas toinen oli valmis ottamaan asunnon. Niinpä tarkistin tämän jälkimmäisen kandidaatin luottotiedot samana iltana (SVA:n jäsenetuna jälleen hieman halvemmalla) ja lähetin tekstarin, jossa totesin olevani valmis vuokraamaan asunnon hänelle ja palaavani tarkemmin asiaan seuraavana päivänä.

SVA:n vuokrasopimuspohja oli pienin muutoksin helppo ottaa käyttöön, ja kun vakuusasia sekä asunnon kunnon tarkastaminen saatiin hoidettua yhdessä, luovutin asunnon avaimet (yhtä lukuunottamatta) vuokralaisen käyttöön paikan päällä. Tallensin dokumenttipohjat järjestelmällisesti, jotta niitä voisi hyödyntää nopeasti ja helposti vastaavissa vuokrausprosesseissa myös jatkossa.

Vuokralaiseni on ottanut kotivakuutuksen sopimuksen mukaisesti. Mietin vielä tarvettani vakuuttaa asunto omasta puolestani kiinteiden kalusteiden vuoksi, ja olen pyytänyt kahdelta vakuutusyhtiöltä tarjouksen. En ole oikein varma siitä, olisiko se vain turha kuluerä. Periaatteessa luotan siihen, että vuokralaiseni pitää vakuutuksensa voimassa, mutta toisaalta hänellä ei ole velvollisuutta korvata asunnon kiinteille kalusteille syntyviä vahinkoja omasta vakuutuksestaan, jos vahingot eivät johdu hänestä.

Summa summarum

Toistaiseksi kaikki on sujunut hyvin, joskin vuokrasuhde on vasta hyvin tuore. Olen kuitenkin hyvin iloinen siitä, että sain asuntoon luotettavan vuokralaisen ilman tyhjää kuukautta, ja että vuokralainen tuntuu viihtyvän asunnossa hyvin. Alussa mainitut kolme tavoitetta ovat siis tämän asunnon suhteen juuri nyt kunnossa, ja toivottavasti pysyvät pitkään!

Samalla tuli opittua ja dokumentoitua prosessi, jota voi toistaa samanlaisena tämän asunnon ja mahdollisten myöhemmin hankittavien uusien sijoitusasuntojen kohdalla. Säästöt ajassa ja murehtimisessa ovat merkittäviä, kun voi uudelleenkäyttää itselleen jo valmiiksi hiottuja dokumenttipohjia ja kokemuksia.

4 kommenttia:

 1. Vaikuttaa jo hiukan liian helpolta. Kyllä tuossa joku juttu oli minkä takia en sijoituskämppiin halunnut panostaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Epäilen, että lunta tulee tupaan jossakin vaiheessa.... mutta onneksi on ainakin alkanut mukavasti!

   Poista
 2. Hyvin tiivistetty ja dokumentoitu! Minullakin oli sama prosessi äsken vireillä.. hämmensi kyllä miten moni teki oharit, ilmoittamatta mitään. Mutta tästä lisää blogissani, kunhan ehdin kirjoittelemaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kun oharien tekeminen ei kuulu omiin tapoihin, niin kyllä se tosiaan yllättää ja hämmentää, mutta hyvä muistutus se oli realiteeteista. Odottelen kirjoitustasi mielenkiinnolla.

   Poista