lauantai 24. syyskuuta 2016

Onko säästötavoitteeni utopiaa? Totuus numeroiden valossa

Numerot eivät valehtele. Valitettavasti tai onneksi..!

Menetelmä

Kuten budjettia käsittelevällä sivulla totesin, tein hiljattain ensimmäistä kertaa elämässäni tarkan laskelman omista menoistani. Ajattelin sen olevan hyödyllinen harjoitus, koska kun nyt kerran budjetissani asetin tavoitteen kuukausittaisista menoista (n. 500 €) ja säästöistä (n. 1650 €), olisi tärkeä ymmärtää tarkasti millaista meno oli siihen asti ollut. Pitäisikö vyötä kiristää reippaasti vai olinko jo suurin piirtein tavoitevauhdissa?

Laitoin Excelin tulille ja tein taulukkoon budjettini mukaiset kolme pääosiota: 1) tulot, 2) kiinteät kulut ja 3) muuttuvat kulut. Jaoin nämä osiot sen jälkeen yksityiskohtaisempiin lokeroihin: kiinteiden kulujen kohdalla esim. asuntolaina, vastikkeet, vakuutukset, sähkö jne. saivat omat lokeronsa, muuttuvien kulujen kohdalla vastaavasti ruoka, autoilu, matkailu, vaatteet, kodinhoito jne.

Sitten loggauduin verkkopankkiin ja kaivoin edellisen kuukauden tilitapahtumat esille. Koska käytän hyvin harvoin käteistä, pankkikortin vingutus ja muut laskujen maksamiset verkkopankissa antavat kattavan kuvan taloudenpidostani. Summasin jokaisen tilitapahtuman sopivaan Excelin lokeroon.

Innostuin ensimmäisen kuukauden analysoimisen jälkeen sen verran, että katsoin verkkopankin sisällön kokonaisen vuoden verran taaksepäin. Menoissa on kuitenkin jossakin määrin kausiluonteisuutta ja satunnaisuutta, joten pitkän ajan keskiarvo olisi vakuuttavampi. Samalla se kertoisi selkeästi, kuinka kaukana olen 20 000 €:n vuosisäästön tavoitteestani.

Tulos

Lopputulos oli mielenkiintoinen. Säästöön jäi viime vuoden aikana n. 18 300 €, mutta siihen sisältyy joitakin kertaluonteisia tuloeriä. Kuukausittaiset muuttuvat menoni taas olivat olleet keskiarvoisesti yli 1000 €, nyt tavoitellun 500 €:n sijaan!! Huhhuh.

Kiinteiden menojen osuus kaikesta rahanmenosta oli 37%, muuttuvien 63%. Muuttuvien menojen suuri osuus avaa onneksi mahdollisuuden tehokkaampaan säästämiseen kulutusmenoja tarkkailemalla, suurimmista kulueristä alkaen.

Toimenpiteet

Prosentuaalisesti suurimmat muuttuvat menoni liittyivät matkailuun (n. 19,5% muuttuvista menoista), autoiluun ja ruokaan (kummatkin n. 17%). Niiden suhteen täytyykin ryhtyä toimenpiteisiin:

* Matkailu: Olin vuoden aikana maksanut/tehnyt eri syistä poikkeuksellisesti peräti neljä varsin kallista ulkomaan matkaa, kotimaan reissujen lisäksi. Matkailun osuus tulee siis vähentymään lähes itsestään (toki täytyy pysyä tarkkana...).

* Autoilu: Työmatkani taittuu yleensä autolla, paljon bensaa kuluttavana kaupunkiajona. Pitempiäkin matkoja tulee toki ajettua viikonloppuisin tai kesälomalla, mutta harvemmin.

---> PÄÄTÖS: Säiden salliessa siirryn polkupyörän käyttöön. Siinä kohenee sekä kunto että säästäväisyys. Täytyy myös toivoa, että uskollinen autoni pysyy kasassa eikä tule suuria korjauskuluja.

* Ruoka: Tämä onkin ehkä hieman hankalampi rasti, sillä en yleensä ostele erityisen kalliita ruokia. Eineksiin tulee kuitenkin usein sorruttua.

---> PÄÄTÖS: Teen ruokaostokset vain Lidlissä (se lienee kuitenkin halvimmasta päästä, joskaan ei ehkä niin radikaalisti kuin tulee ajateltua). Lisäksi valmistan enemmän ruokaa itse muutaman päivän erissä. Työpaikkalounaita lounasseteleineen en ole näihin ruokakuluihin laskenut, enkä halua niistä luopua tärkeän työsosiaalisen aspektin vuoksi.

Sattuneesta syystä kodinhoitoon liittyvät menot olivat rankingissa seuraavana (n. 12,5%), mutta ne tulevat myös tänä vuonna pienenemään itsestään.

Loppukaneetti

Harjoitus oli todella hyödyllinen, sillä nyt tiedän tarkasti miten ja kuinka paljon keskimääräisesti kulutan kuukaudessa. Vyötä täytyy kiristää aika lailla säästötavoitteeseen pääsemiseksi ja sen myötä sijoituspääoman kasvattamiseksi, ja nyt olisi tärkeä pitää kiinni tekemistäni muutospäätöksistä.

Syyskuu 2016 on ensimmäinen vyönkiristyskuukausi. Tarkastelen sen menoja aikanaan ja teen sen pohjalta päätelmiä säästötavoitteeni realistisuudesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti