sunnuntai 11. syyskuuta 2016

Auton huoltokustannukset

Auton huoltomenot eivät ole ennustettavimmasta päästä, mutta pienellä vaivalla niissäkin voi säästää. Halvinta olisi tietysti olla omistamatta koko autoa, jolloin säästäisi myös veroissa, vakuutusmaksuissa ja käyttökustannuksissa. Olen kuitenkin tehnyt periaatepäätöksen auton omistamisesta, koska se helpottaa elämää niin monella tavalla.

Polttimoiden ja pyyhkijöiden tapaisten kuluvien osien vaihtaminen tai esimerkiksi ajovalojen suuntaus sujuu minulta ongelmitta, mutta en ole mikään ruudinkeksijä auton syvällisemmän huoltamisen suhteen. Niinpä joudun jättämään katsastuksessa ja muuten havaittujen ongelmien korjaamisen ammattilaisille. Ja siinä sitä hintahaitaria tunnetusti löytyykin.

Onneksi löysin vuosi sitten http://www.autojerry.fi-palvelun, jonka avulla lähiseudun huoltoliikkeiltä voi pyytää tarjouksia tehtävästä työstä. Oman auton perustietojen syöttämisen jälkeen valitaan huollon luonnetta kuvaava kategoria (ilmastointi, jousitus, renkaat jne.), ja sen jälkeen tarvetta voi kuvata tarkemmin sanallisesti, halutessa myös valokuvia mukaan liittäen. Soittokierrokset tai toistuva auton näytillä käyttäminen tarjouksia varten eliminoituvat siis kokonaan. Jos huoltotyön luonne on selvä, voi lisäksi säästää lupaamalla hankkia tarvittavan osan itse (esim. Motonetistä), minkä myötä bonuksena oppii enemmän autojen sielunelämästä ylipäätään.

Parin päivän sisään tulee yleensä sähköpostihälytyksellä 2-3 tarjousta, joihin voi sisältyä myös sanallinen osuus. Lisäksi voi tarkastella tarjouksen tehneiden huoltoliikkeiden saamia arvosteluita ja arvioida niiden luotettavuutta. Olen itse käyttänyt palvelua kolmesti, ja hurjimmillaan samasta työstä tarjottu hinta on vaihdellut kolminkertaisesti...! Kilpailuttaminen on siis selkeästi kannattanut.

Viimeksi käyttämäni huoltoliikeyrittäjän mukaan autojerry.fi-palvelu on tuonut hänelle ihan mukavasti töitä, ja erityisesti sen ilmaisuus hänelle yrittäjänä on ollut iso plussa. Tilanne on kuitenkin kustannusten osalta ilmeisesti muuttumassa. Täytyy siis pitää mielessä, että jotkut edulliset ja hyvämaineiset huoltoliikkeet saattavat poistua palvelun käyttäjistä, ja parempia tarjouksia saattaa saada myös sen ulkopuolelta. Joka tapauksessa suosittelen sitä lämpimästi omien kokemusteni perusteella.


P.S. Katsastushintojakin kannattaa vertailla tarkasti, eikä haksahtaa ensimmäiseen Googlessa vilkkuvaan tarjoukseen, joka ei sisällä päästö- tai OBD-mittauksia. Mahdollisen jälkitarkastuksen hinnoissa voi olla jopa kaksinkertainen vaihtelu. Omalla seudullani Autoliiton pyörittämällä liikkeellä vaikuttaisi olevan kaikkein halvimmat kokonaishinnat, myös kaltaiselleni ei-jäsenelle. Säästöä kertyy yhdestä katsastuksesta helposti 10-20 euroa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti