tiistai 7. maaliskuuta 2017

Säästö- ja sijoituskatsaus: 2/2017

Kuukausi on taas vaihtunut! Blogin päivittäminen ei terveysmurheiden vuoksi ole ollut prioriteeteissa, mutta ainahan tämä "pakollinen" katsauspostaus ja kokonaistilanteen päivitys täytyy saada aikaiseksi. Helmikuun muuttuvat kulut olivat seuraavanlaiset:



Kulut jakautuivat aika tasaisesti ruoan, auton ja terveyden välillä. 500 €:n budjettiin tuli melkein mahduttua! Helmikuun säästösumma on hieman pienempi kuin yleensä, johtuen 1) harrastukseen liittyvän kiinteän menon sattumisesta tälle kuukaudelle ja 2) pienemmästä palkasta, kun sairauslomani ylitti työehtosopimuksemme palkallisen sairausloman pituuden muutamalla päivällä. Olen kuitenkin hakenut Kelan sairauspäivärahaa, joka kattaa erotuksen osittain. Palasin töihin kolme viikkoa sitten, mikä on ollut hyvä homma.

Normaalit kuukausisäästämiset Seligsonin passiivisiin rahastoihin ja Nordnetin superrahastoihin/ETF:iin (kummatkin 5 x 150 €) tapahtuivat automaattisesti. Todella tylsää, mutta toimivaa! Lisäksi suurensin teknologiafirman osakepositiota aktiivisesta rahastosta vapautuneella pääomalla. Lehtikirjoittelua on tullut seurattua jonkin verran ja siellä on edelleen menossa sama spekulointi ja kohkaus laskukauden alkamisesta kuin ennenkin, vaikka kukaan ei osaakaan ennustaa sitä oikein.

Blogosfääri on vuorostaan tarjonnut mielenkiintoista yksilötason pohdintaa, kuten aina. Useampikin kirjoittaja (yksi esimerkki) on suorastaan myöntänyt olevansa hieman hukassa sen kanssa, miten oma talousprojekti ja elämän eläminen "tässä ja nyt" sopivat yhteen. Viime aikojen tapahtumat omassa elämässä ovat myös muistuttaneet, että elämää täytyy elää koko ajan, ei vain "sit-kun" -mentaliteetilla tiukasti säästäen, koska mistään "sit-kun" -ajasta ei ole takeita.

Optimaalista onkin, jos pystyy löytämään omaan projektiinsa balanssin: mieliteoille sekä unelmien toteuttamiselle myös juuri nyt täytyy olla tilaa ja lupa, mutta toisaalta on samalla pyrittävä jatkamaan vastuullista säästämistä ja sijoittamista tulevaisuuden turvaamiseksi. Siis EI kitkuttamiselle, KYLLÄ elämiselle! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti