torstai 6. heinäkuuta 2017

Säästö- ja sijoituskatsaus: 6/2017

Kesäkuu meni, joskin kesä tuntui saapuvan hiljalleen vasta aivan kuun lopussa! Omalla talousrintamalla meno oli tällainen:


Noin 500 €:n muuttuvien menojen budjetti paukkui reippaasti, mutta onneksi lomarahat kompensoivat kokonaistilannetta. Suurin menoerä oli "Matkailu"-riville kirjattujen lentolippujen ostaminen myöhäiskesän ulkomaan matkalle, jota odotan innolla.

Bensakulutkin pysyivät aisoissa, vaikka ajoin sukulaismatkailun takia reippaasti yli 1 000 km. Satunnainen työmatkapyöräily hyvillä keleillä vähensi myös kulutusta. Noin 260 €:n autovero meni toki maksuun, mikä lisäsi kiinteitä kustannuksia (ei näy yllä muuta kuin epäsuorasti, ts. "Menot yhteensä" miinus "Muuttuvat menot yhteensä").

Terveysmenoja kasvatti jälleen hammaslääkärikäynti; yritän vielä katsoa, jos sieltä loppukuusta saadun apuvälineen saisi korvattua hoitokuluvakuutuksen piiristä. En ole kovin optimistinen, ja niinpä ensi kuussa voi pamahtaa maksuun lähes 500 €:n potti pelkästään siitä... No, terveys on tärkein!

Sijoitusrintamalla kuun viimeiset päivät olivat säästä poiketen kylmenevää kyytiä, kun turpiin tuli sekä osakkeissa että rahastoissa. Kuukausisijoitukset jatkuivat kuitenkin normaalisti (4 x Nordnetin superrahastot, 1 x Nordnet ETF, 5 x Seligson, kukin 150 €). Olen myös hyödyntänyt Nordnetin välityskulutarjousta alle 200 €:n ostoksille Helsingin pörssissä. Haaviin tarttui Tokmannia ja "pelipaperi" Componentaa. Tätä kirjoitettaessa edellinen on pakkasella, jälkimmäinen plussalla.

Osinkoja tuli Nokialta ja Wal-Martilta. Siirsin kuukauden aikana lisäksi muutaman Nokian osakkeeni toisen pankin arvo-osuustililtä Nordnetiin, jolloin tuon toisen tilin sai lakkauttaa. S-osuuksien korkoja tuli myös mukavasti kevään ja kesäkuun aikana 121 €:n verran, yhteensä 1 300 €:n osuusmaksusijoitukselle kuten aiemmin kirjoitin.

Kuukauden aikana tapahtui pari elämisen kiinteitä kustannuksia laskevaa muutosta:

1) Taloyhtiössämme lähti yhtiökokouksen päätöksen mukaisesti pelaamaan kaapeli-TV-sopimuksen kyljessä tuleva Telian taloyhtiönetti. Niinpä 19,90 €/kk laajakaistalaskuni meni nollaan vaikka liittymän nopeus 10 Mbit/s säilyi samana, merkiten n. 240 € säästöä vuodessa. Telia halusi tosin automaattisesti nostaa nopeutta ja siten aiheuttaa hoitovastikkeeseen kuulumatonta lisämaksua, mutta se "tarjous" hoitui puhelinsoitolla.

2) Sähköyhtiöltä tuli muistutus sopimuksen uusimisesta, ja niinpä kilpailutin sen. Säästöä tuli kuukausimaksuista n. 46 € (menivät nollaan) ja vajaa 1 c/kWh itse käytöstä. Kirjoitan tästä erillisen postauksen, sillä touhu muistutti minua taas kilpailuttamisen tärkeydestä pelkän automaattisen uusimisen ja ensimmäisenä annetun tarjouksen hyväksymisen sijaan.

Mukavaa ja sopivan lämmintä heinäkuuta!

6 kommenttia:

 1. Kilpailutus kannattaa. Meillä on sähkönkulutus niin pientä että kuukausimaksu oli tosi suuri kuluerä. Nyt on soppari josta se puuttuu.

  VastaaPoista
 2. Tuo sähkölaskun kilpailutus on yllättävän isojen säästöjen mahdollisuus, sitä ei uskokkaan miten monta saturaista siellä voi vuosien saatossa säästää kun pistorasiasta saatu tuote on kuitenkin täsmälleen sama firmasta riippumatta :D Ja nykypäivän sähköhinnoilla nimenomaan tuo perusmaksu on se suurin kuluerä laskuissa, se kannattaa kilpailuttaa aina lähelle nollaa vaikka kilowattitunnilta joutuisi sentin tai kaks enemmän maksamaankin :)

  Meille tuli eilen uusi jääkaappi, pitäisi löytää googlesta eräs laskuri jolla pystyi laskemaan paljonko laitteet vievät sähköä annetunn kWh-lukemalla, veikkaan että vanhan 330kWh-laitteen vaihto uuteen 113kWh-laitteeseen tuo myös useamman kympin säästön vuodessa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tuo kulutuslukemaero sellainen on, että varmasti tulee säästöä. Hyvä juttu.

   Poista
 3. Minullekin tarttui Nordnetin tarjouksen myötä haaviin Tokmannia. Toistaiseksi tukevasti tappiolla. Mitenköhän käy, käykö samoin kuin Anttilalle vai nouseeko kurimuksesta? Parempia säitä odotellessa.. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tämän kesän sää kyllä lupaa hyvää, jos Tokmannin menestys on taas siitä kiinni heh...

   Poista