lauantai 3. kesäkuuta 2017

Säästö- ja sijoituskatsaus: 5/2017

Kesäkuu on saapunut, joskin kesä antaa vielä odottaa itseään. Sisällä lämmitellessä onkin nyt sopiva hetki naputella pieni katsaus toukokuun säästämis- ja sijoittamistoiminnasta. Muuttuvat menot näyttivät tältä:


Muuttuvien menojen budjetti (n. 500 €/kk) ylittyi taas, mutta onneksi ei yhtä hurjasti kuin huhtikuussa. Isoimmat menot liittyivät ruokaan ja autoon, jolla tuli tehtyä n. 1 000 km reissu (käsittäen myös matkailu-rivin majoittumisen).

Kuukauden poikkeuksellisen suuret kiinteät menot näkyvät listauksessa vain epäsuorasti ("Menot yhteensä"). Näiden suurin rasti oli erilaisten vakuutusmaksujen erääntyminen. Liikennevakuutuksen ja osakaskon siirsin Lähitapiolaan, jonka 80% bonustarjous oli vastustamaton ja toi itselleni onneksi vuositasolla yli 100 €:n säästöt. Harrastukseen meni 200 €:n vuosimaksu.

Oman kodin hoitovastike nousi kevään yhtiökokouksessa ja toukokuussa perittiin lisäksi ylimääräinen puolen kuukauden hoitovastike erästä projektia varten. MUTTA, säästäväisyyteni veden kanssa on kannattanut, sillä vesiennakkoni laski n. 10 €/kk ja viime vuodelta tuli hyvitystä toukokuun vastikemaksuihin yli 100 €.

Isoista kiinteistä menoista johtuen säästöön jäi huomattavasti pienempi prosentti kuin yleensä. Kesäkuussa heiluri saattaa heilahtaa hieman toiseen suuntaan, kun luvassa on lomarahat.

Rahasto- ja ETF-puolella tein normaalit Nordnetin kuukausisäästöt (5 x 150 €), mutta Seligsonin rahastosijoitukset (5 x 150 €) jätin toukokuussa väliin käteisen tarpeen vuoksi (asiasta enemmän alempana). Lisäksi lunastin kaikki osuuteni aktiivisissa rahastoissa (n. 7 500 €), ja suunnitelmani luopua niistä on nyt siis toteutettu. S-osuuksista tuli osuusmaksujen korkoja n. 50 €:n verran.

Osakepuolella vuorostaan osinkoja kilahti tilille Sampolta ja amerikkalaiselta Lowe's Companiesilta. Ostin kolme pientä erää Nokian Renkaita Nordnetin pienten ostojen kampanjassa, ja käteiskassan kasvattamiseksi myin positioni Sampossa, Fortumissa, Koneessa ja Wal-Martissa osinkojen irrottua. Valitsin salkusta myyntiin juuri nämä, koska en tällä hetkellä usko niiden suureen nousupotentiaaliin.

Kuukauden merkittävin askel oli toisen sijoitusasunnon ostaminen; asia oli ollut mielessä jo viime vuoden lopulla. Asunto tuli suunnitelmaani ajatellen portfolioon hieman etuajassa, mutta kun hyvä kohde löytyi, niin iskin ja tein kaupat. Omarahoitusosuuden kasaaminen oli syy yllä mainittuun käteisen tarpeeseen, ja koko prosessi aiheuttikin isot käyräheilahdukset omaisuuslajijakaumassani.

Kirjoitan tästä kehitysaskeleesta enemmän erikseen myöhemmin, mutta kaikki näyttää lähteneen hyvin käyntiin. Nyt mieleen hiipii väistämättä ajatus "ei kahta ilman kolmatta", ja kieltämättä se houkuttaa kun povattu pörssin korjausliike on nurkan takana (tosin niin se on ollut jo viimeiset vuodet...!). Toisaalta en tiedä, onko kauhean viisasta vähentää hajautusta entisestään ja keskittää sijoituksia liikaa asuntopuolelle. Kuten omaisuuslajijakaumani näyttää, oma asuntoni huomioiden varallisuudestani n. 70% on jo nyt siellä.

2 kommenttia: