maanantai 8. toukokuuta 2017

Sijoittajan veroilmoitus

Niin saapui jokakeväinen veroehdotus. Lopultakin, sillä aloin jo ihmetellä onko verottaja vallan unohtanut minut!

Tämänkertainen ehdotus oli normaalia pidempi, mikä heijastaa laajamittaisemman sijoitustoimintani alkamista vuonna 2016. Koska käytän sijoittamisessa kotimaisia toimijoita (Nordea, Nordnet, OP, Seligson), sekä osakkeiden että rahasto-osuuksien ostot ja myynnit oli kirjattu veroehdotukseen mukaan voittoineen ja tappioineen, samoin osingot ja niistä tehdyt ennakonpidätykset. Varallisuustietoihin oli kirjattu myös sijoitusasuntoni ja velkoihin sijoitusasuntoa varten neuvottelemani laina. Varsin kätevää ja omaa työtä säästävää.

Tarkistukset


Omaksi tehtäväkseni jäi siis lähinnä tietojen tarkistaminen halutussa laajuudessa sekä vuokraustoimintaan liittyvien tulojen ja kulujen ilmoittaminen. Korjaukset ja muutokset voi tehdä netissä verottajan sivulla www.vero.fi pankkitunnuksin tunnistautumalla.

Tarkistuksessa huomasin pari virhettä:

1) Sijoitusasunnon huoneistonumero oli jostakin syystä merkitty väärin, ja niin ollen korjasin sen.

2) Sijoitusasuntolaina oli merkitty "muuksi velaksi", jonka korkomenot eivät olleet vähennyskelpoisia pääomatuloista. Korjasin velan tyypin tulonhankkimislainaksi ja merkitsin maksetut korot vähennyksiin. Toistaiseksihan sijoitusasuntolainan velan korot ovat vähennettävissä täysimääräisesti.

Lisäykset


Vuokraustoiminnan tulojen ja kulujen ilmoittaminen oli suoraviivaista, ainakin näin yhden sijoitusasunnon omistajalle:

1) Vuokralaisen maksamat vuokrat + vesimaksut, eli vuokratilille tullut raha bruttona

2) Maksetut yhtiövastikkeet ja vesimaksut

3) Muut vuokratuloon kohdistuvat kulut (sijoitusasuntolainan toimitusmaksu, lainan kuukausittaiset palvelumaksut, matkakulut näytöille ja yhtiökokoukseen [0,24 €/km], potentiaalisten vuokralaisten luottotietojen tarkistamiskulut, vuokrausilmoitusten kulut, Suomen Vuokranantajien jäsenmaksu jne.), joista olin vuoden varrella pitänyt kirjaa erillisessä Excel-tiedostossa

Verotettavaksi vuokratuloksi tuli viime syksyltä 3 kk:n ajalta runsaat 600 €, mistä lankeavan veron oletan kuittaantuvan pienempänä veronpalautuksena kuin mitä veroehdotukseen oli kirjattu. Toinen vaihtoehto on luonnollisesti maksaa veroa ennakkona, mutta miksipä antaa verottajalle lainaa kun saman summan voi tilille tulon ja veromätkyn lankeamisen väliseksi ajaksi sijoittaa itse tuottavasti?

Vielä pitäisi selvittää, miten suomalaisten välittäjien kautta omistamieni jenkkiosakkeiden osinkoverotuksen suhteen pitäisi menetellä, jottei tule maksettua liikaa veroja. Ainakin Nordnetin osalta asia näyttäisi olevan kunnossa, mutta Nordeasta en ole ihan varma. Samoin mietin vielä, kehtaako pienimuotoisella sijoitustoiminnallani merkata 205 € työhuonevähennyksen.

6 kommenttia:

 1. Kyllä kehtaa, itse olen käyttänyt 410 euron vähennystä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enköhän mä sitten kehtaa laittaa 205 €, onneksi ehtii vielä muuttaa.

   Poista
 2. Itse en vielä viime vuodelle kehdannut työhuonevähennystä, yms. laittaa koska osinkotuotot olivat muutamia kymppejä. Nyt vuonna 2017 oletuksena on jo muutaman sadan euron kokonaisosingot joten ajattelin tuota työhuonevähennystä sinne tarjota kun ehdotus aikanaan saapuu. Koska käytän internetliittymänä puhelimeni liittymää niin myös 50% osuus nettilaskusta lienee kokeiltavissa.

  Ei siinä mitään ainakaan menetä jos kokeilee kepillä jäätä. Kaikkihan tiivistyy siihen mitä verottaja pitää riittävän suurena tulomääränä pääomapuolella. Jos puhutaan vuositasolla esimerkiksi puolen kuukauden palkkasummaa vastaavasta määrästä niin se on jo mielestäni varmasti riittävä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Ei siinä mitään ainakaan menetä jos kokeilee kepillä jäätä."

   Juuri näin, tämä on hyvä periaate.

   Poista
 3. Täällä myös tuo 410€ vähennys käytössä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jees, pistin toimintani pienuuden huomioiden nyt alkajaisiksi 205€. Katsotaan miten käy!

   Poista